Voor- en nadelen van geld lenen bij familie


Wilt u geld lenen van familie? Geld lenen hoeft lang niet altijd te gebeuren bij een bank of een andere financiële organisatie. Het komt bijvoorbeeld steeds vaker voor dat (vooral jonge mensen) er voor kiezen om geld te lenen bij hun familie. Het kan hierbij niet alleen gaan om de ouders, maar ook om bijvoorbeeld een tante of nonkel, een oom en ga zo maar door. Geld lenen bij familie brengt uiteraard als voordeel met zich mee dat je leent bij iemand die je vertrouwt. Als het een beetje meezit kan je bovendien ook nog eens lenen tegen financieel interessante voorwaarden. Toch moet er ook rekening mee worden gehouden dat geld lenen bij familie niet altijd even interessant is. Om er voor te zorgen dat jij over een duidelijk beeld beschikt van alle voor- en nadelen die geld lenen bij familie met zich meebrengt hebben we ze even allemaal uitgebreid op deze pagina voor jou op een rijtje gezet!

  

Voordelen van geld lenen bij familie

Op het ogenblik dat je er voor kiest om geld te lenen bij familie is er eigenlijk sprake van een zogenaamde ‘onderhandse lening’. Een dergelijke lening wordt zoals de naam reeds laat vermoeden niet afgesloten bij een financiële instelling, maar wel bij bijvoorbeeld een vriend of een familielid. Dit brengt een aantal zeer interessante voordelen met zich mee die we je uiteraard niet willen onthouden.

 


Minilening Aanbieders


 

Santander

Vanaf €1500
 • Let op: Met BKR toetsing
 • Kleinste consumptief krediet
 • Persoonlijke lening
 • Doorlopend krediet
 • Gratis en vrijblijvende offerte
 • Binnen minuten een offerte
POPULAIR

Kredietspotter.nl

Vanaf €2500
 • Let op: Met BKR toetsing
 • Onafhankelijke bemiddelaar
 • Laagste rentetarief
 • Persoonlijke lening
 • Snel een gratis offerte
 • Verantwoord lenen

Ferratum

€100 tot €1500
 • Geen BKR Toetsing of Registratie
 • Vanaf €100 euro tot €1500 euro
 • Looptijd 15, 30, 45 of 62 dagen
 • Garantstelling vanaf €10,89
 • Zonder loonstrook mogelijk
 • Binnen 24 uur op uw rekening

 


 

Onderhandse lening

In eerste instantie betekent geld lenen bij familie uiteraard geld lenen bij een persoon die je kent en vertrouwt. Dit geeft veel (potentiële) kredietnemers meteen een beter gevoel dan wanneer ze er voor zouden kiezen om een beroep te doen op een bank of een andere professionele kredietverstrekker. Het gebeurt bovendien niet zelden dat een kredietovereenkomst tussen familieleden mondeling wordt afgesloten. Ondanks het feit dat dit in de praktijk niet zelden voor problemen zorgt (daarover later op deze pagina meer) zorgt het er wel voor dat er een relaxt gevoel ontstaat. De financiële druk is bij een onderhandse lening tussen familieleden dan ook vaak heel wat minder groot.

 


 

De kosten zijn beperkter in vergelijking met die bij een bank

Het is veelal niet de bedoeling dat familie welke je een lening toekent dat doet om er grote winsten op te maken, in tegendeel. In het merendeel van de gevallen wordt een onderhandse lening tussen familieleden als een vorm van ‘goodwill’ afgesloten. Het gevolg hiervan is dat de kosten heel wat lager kunnen uitvallen in vergelijking met een klassieke persoonlijke lening bij een bank. In het meest optimale geval is het zelfs mogelijk dat de lening die je hebt afgesloten bij je familie geen extra bedrag zal kosten. Een familielid die een krediet toekent is namelijk niet wettelijk verplicht om daar winst op te maken. Het krediet moet op een bepaald ogenblik worden terugbetaald. Indien niet is er sprake van een schenking en daar zijn wel strikte(re) regels aan verbonden.

  

Bij tijdelijke betalingsproblemen worden niet meteen hoge kosten aangerekend

Op het ogenblik dat een familielid zich bereidt toont om een bepaald geldbedrag aan je te lenen betekent dit veelal dat hij of zij de beste intenties met je heeft. Het is dan ook veelal niet zo dat er in financieel minder gunstige tijden meteen grote kosten zullen worden aangerekend op de onderhandse lening die je hebt afgesloten. Dit betekent uiteraard niet dat je misbruik moet maken van de situatie. Probeer betalingsproblemen zoveel als mogelijk is te voorkomen, maar als ze dan toch onverhoopt de kop opsteken kan je veelal wel gewoon een oplossing bedenken samen met je familielid. Dat is bij een gewone bank, zeker wanneer er sprake is van een persoonlijke lening doorgaans heel wat minder eenvoudig.

 


 

Nadelen van geld lenen bij familie

Bovenstaande voordelen zullen natuurlijk bij heel veel potentiële kredietnemers als muziek in de oren klinken. Toch is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er lang niet alleen maar voordelen zijn verbonden aan geld lenen bij familie. In bepaalde gevallen loopt het namelijk compleet fout waardoor de band tussen de beide familieleden voor eens en altijd wordt beschadigd. Het spreekt voor zich dat je er alles aan zal willen doen om dit te voorkomen. Om je bewust te maken van alle mogelijke nadelen die er zijn verbonden aan het afsluiten van een onderhandse lening bij een familielid hebben we ook deze punten even allemaal netjes op een rijtje gezet.

 


 

Stel altijd een schriftelijke overeenkomst op!

Het komt zeer vaak voor dat een onderhandse lening tussen familieleden wordt verstrekt op basis van een mondelinge overeenkomst. Uiteraard is het normaal dat jullie elkaar vertrouwen, maar het is en blijft een financiering. Op het ogenblik dat er iets fout loopt heeft geen van beide partijen de mogelijkheid om zich te beroepen op een bepaalde wettelijke basis, in tegendeel. Dit kan er voor zorgen dat gemaakte afspraken worden verdraaid waardoor het vertrouwen aanzienlijke schade oploopt. Zorg er voor dat jullie beiden over de nodige zekerheid beschikken en leg altijd de gemaakte afspraken vast in een onderhandse overeenkomst. Alleen zo blijft jullie goede (vertrouwens)band altijd behouden!

  

Wat bij financiële problemen bij één van beide partijen?

Een natuurlijk persoon is geen financiële instelling. Dit betekent dat er zich altijd een bepaalde situatie kan voordoen die er voor zorgt dat de verstrekker van je krediet zelf in de problemen komt. Wanneer je dan over een schriftelijke overeenkomst beschikt voor de onderhandse lening kan je, je daarop beroepen, maar leuk is natuurlijk anders. Hetzelfde geldt ook voor de kredietnemer van de onderhandse lening. Ook hij kan op een zeker ogenblik worden geconfronteerd met extra kosten waardoor de afgesproken terugbetaling in het gedrang kan komen. In beide situaties kan dit de band tussen de twee familieleden aanzienlijke schade opleveren. De kans bestaat dus dat jullie relatie na afloop nooit meer dezelfde zal zijn.

 


 

Conclusie; geld lenen bij familie, doen of niet?

Voor veel mensen is het niet zozeer een keuze, maar eerder een verplichting om geld te lenen bij hun familie. Zij kunnen bijvoorbeeld een BKR-codering hebben waardoor ze niet over de mogelijkheid beschikken om geld te lenen bij een gewone bank. Wanneer men dan geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld onverwachte, hoge kosten kan een onderhandse lening afsluiten bij een familielid een welkome oplossing bieden. Op het ogenblik dat je geld gaat lenen bij een familielid is het wel altijd van belang om rekening te houden met de mogelijke nadelen die er aan verbonden zijn. Kom je op een zeker ogenblik in de problemen waardoor je het geleende bedrag niet volgens de afspraak kan terugbetalen? Dan kan dat de band tussen jou en je familie mogelijks onherroepelijk schade toebrengen.

 


Alle minilening aanbieder op een rij!

Minilening aanbiedersMinilening AanvragenMinimaal bedragMaximaal bedragLooptijd
Ferratum Naar Ferratum.nl€100 euro€1500 euro15 tot 62 dagen
Saldodipje Naar Saldodipje.nl€100 euro€1500 euro15 tot 62 dagen

Meer informatie? Bekijk onze andere pagina’s.


 

 

Robin

Latest posts by Robin (see all)