Alles over een Doorlopend krediet


Wilt u een doorlopend krediet aanvragen? Een doorlopend krediet is een lening die u afsluit bij bijvoorbeeld een bank of andere kredietverstrekker voor een onbepaalde tijd en variable rente. In tegenstelling tot een persoonlijke lening waar alles wordt vastgelegd (maandelijksaflosbedrag, rente, looptijd) kunt u bij een doorlopend krediet vaker geld opnemen, is er geen vaste looptijd en kan de rente variëren.

Een doorlopend krediet is zeer geschikt als u niet precies weet hoeveel geld u wilt lenen of wanneer u een buffer wilt voor onverwachte kosten. U mag extra geld opnemen tot u de kredietlimiet bereikt, dit het maximumbedrag dat u kunt lenen. De kredietlimiet kunt u van tevoren vastleggen. U betaalt uw lening terug met een rente. Tussendoor kunt u boetevrij extra aflossen. Wilt u een klein bedrag lenen? Dan is een minilening een geschikte en passende leningsvorm.

  

Wat is een doorlopend krediet?

Het doorlopend krediet is een consumptieve lening dat wordt gekenmerkt door flexibel lenen met vast maandlasten. De lening heeft geen vaste einddatum, variable rente gedurende de looptijd en een vast maandbedrag voor het aflossen van de lening. Deze leningsvorm is handig als u vaker geld wilt lenen, geld wilt opnemen en extra geld achter de hand wilt hebben. U kunt een doorlopend krediet aanvragen vanaf 1500 euro en het leenbedrag kan oplopen tot 75.000 euro. De looptijd is voor een onbepaalde tijd en u kunt de lening boetevrij aflossen gedurende de lening loopt.

 


 

Waar kan ik een doorlopend krediet aanvragen?

U kunt deze lening aanvragen bij de meeste finaciele instellingen. Dit is een veel voorkomende lening en wordt dan ook door vele leningverstrekkers aangeboden. Zo is het mogelijk om een doorlopend krediet rekening aan te vragen bij uw bank. Bij een consumentenfinancieringsbedrijf die direct aan u de lening verstrekt. Ook kunt u een aanvraag doen bij een bemiddelaar waarbij zij optreden als intermediar en tussenpersoon dat uw het beste aanbod doet uit vele lening aanbieders.

Rabobank, ING, ABN AMRO zijn bekende banken die het aanbieden. Santander is een aanbieder die u direct een gunstige lening kan aanbieden zonder bemiddeling. Daarnaast zijn er aanbieders zoals Geldshop en Kredietspotter die als tussenpersoon optreden en u uit vele aanbieders een aantal offertes aanleveren.

 


Persoonlijke lening aanbieders


 

Saldodipje

€100 tot €1500
 • Geen BKR Toetsing of Registratie
 • Vanaf €100 euro tot €1500 euro
 • Looptijd 15, 30, 45 of 62 dagen
 • Garantstelling vanaf €10,89
 • Zonder loonstrook mogelijk
 • Binnen 24 uur op uw rekening

Kredietspotter

Vanaf €2500
 • Let op: Met BKR toetsing
 • Onafhankelijke bemiddelaar
 • Persoonlijke lening
 • Doorlopend krediet
 • Gratis en vrijblijvende offerte
 • Vandaag nog een offerte

 


 

Hoeveel kan ik lenen?

Net als bij een persoonlijke lening is de hoogte van het leenbedrag afhankelijk van uw persoonlijke situatie en van uw wensen. Denk aan uw inkomen, inkomen van uw partner, woninglasten, het bedrag dat u wilt lenen en of u nog andere leningen heeft lopen. Bij een doorlopend krediet leent u niet één bedrag. U spreekt met uw kredietverstrekker een maximaal bedrag af dat u kunt opnemen. Dit heet een kredietlimiet. Dit geld heeft u dus tot uw beschikking en u mag zelf bepalen hoeveel u uitgeeft en hoeveel u terugbetaald. Er is vaak geen looptijd omdat u steeds weer geld mag opnemen. Wel moet u elke maand een bepaald percentage rente betalen over het bedrag dat nog afbetaald moet worden.

 


 

Variabele rente

U betaalt altijd een bepaald percentage rente over het bedrag dat u heeft geleend. Deze rente ligt echter niet vast en kan dus veranderen gedurende de aflostijd. De hoogte van de rente is afhankelijk van de ontwikkelingen in de geld- en kapitaalmarkt. Het is van tevoren lastig te voorspellen of de rente tijdens uw aflossing hetzelfde blijft, daalt of stijgt.

Voordelen van een variabele rente:

 • Het rentepercentage is vaak lager dan bij een persoonlijke lening.
 • U kunt tussentijds boetevrij extra geld aflossen of extra geld opnemen
 • Rente voordeel wanneer deze tijdens de aflosperiode daalt.

Nadelen van een variabele rente:

 • Er is minder zekerheid omtrent de looptijd, maandbedrag en rente.
 • Er wordt meer aanspraak gedaan op uw eigen verantwoordelijkheid. Het is erg makkelijk om steeds weer geld te lenen zonder dat het bedrag wordt afgelost.
 • U kunt er lang aan vastzitten.
 • De rente kan stijgen waardoor de looptijd ook langer wordt en u meer betaalt.

 


 

Voorwaarden doorlopend krediet

Voordat u in aanmerking komt voor een doorlopend krediet wordt er eerst bekeken wat uw inkomen is, of u een vast dienstverband heeft, wat het inkomen van uw partner is, de hoogte van uw woonlasten en of u al andere leningen heeft lopen. Daarnaast zullen bijna alle kredietverstrekkers een toetsing doen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Iedereen die een lening afsluit wordt aangemeld bij het BKR. Door deze aanmelding kan altijd bekeken worden of u momenteel leent en/of in het verleden een lening heeft gehad en of u aan de betalingen heeft voldaan. Mocht u niet aan uw betalingen hebben voldaan dan krijg u een negatieve BKR-registratie en is het niet mogelijk om een nieuwe lening af te sluiten.

Voor kredietverstrekkers is het vooral belangrijk dat u in staat bent het maandelijkse bedrag te betalen. Heeft u een erg laag inkomen, andere schulden of geen vaste baan dan zal u niet snel in aanmerking komen voor een lening.

De maximale leeftijd waarop u een doorlopend krediet mag afsluiten is tussen de 59 en 69 jaar. De minimale leeftijd ligt tussen de 18 en 25 jaar waarbij de grens eerder op de 25 jaar oud ligt.

 


 

Geldshop

Bij Geldshop kunt u minimaal €2.500 en maximaal €75.000 geld lenen. Bij Geldshop kunt u een doorlopend krediet afsluiten met kredietbeschermer. Mocht u door omstandigheden het maandbedrag niet kunnen betalen dan zorgt de kredietbeschermer ervoor dat dit wordt opgepakt. Sluit u de kredietbeschermer af dan betaalt u hier maandelijks een vast bedrag voor. U beschermt uzelf hiermee voor het geval u komt te overlijden, u werkloos wordt of arbeidsongeschikt. U of uw nabestaande blijven dan niet achter met hoge schulden.

 


 

Santander

Bij Santander krijgt u gratis advies over uw lening. Middels 3 simpele stappen kunt u met een aanvraagformulier kunt u een lening aanvragen. Bij Santander staat persoonlijk contact en verantwoordelijk lenen voorop. U kunt een persoonlijke lening of een doorlopend krediet aanvragen voor verschillende onderwerpen zoals wat extra geld, een reis of verbouwing. U kunt minimaal €1.500,- en maximaal €50.000,- lenen al is de hoogte van de lening wel afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

 


 

Kredietspotter

Snel extra geld nodig? Of wilt u een auto of nieuwe keuken aanschaffen? Kredietspotter zoekt voor u de meest voordelige lening met lage rente en zij zorgen ervoor dat u snel uw geld binnen heeft. Op hun site kunt u makkelijk en snel uitrekenen hoeveel geld u maximaal kunt lenen. Dit leenbedrag wordt uitgerekend aan de hand van uw inkomen, inkomen van uw partner en uw woonlasten.

  

Waar moet u opletten bij het doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is erg voordelig wanneer u meer flexibiliteit wilt. U kunt namelijk aflossen of geld opnemen wanneer u wilt. Dat is gunstig als u niet precies weet hoeveel geld u nodig heeft. Een doorlopend krediet wordt ook vaak afgesloten door mensen die dikwijls te weinig geld hebben om onverwachte hoge kosten op te vangen. De lening geeft u in dit geval een buffer.

Het klinkt heel ideaal, maar er zijn ook risico’s:

 • Er is sprake van een variabele rente, deze kan stijgen tijdens de looptijd.
 • Het doorlopend krediet sluit niet automatisch af als u het geleende bedrag hebt afgelost. U kunt immers altijd weer geld opnemen. Wilt u de lenig beëindigen, meldt dit bij de kredietverstrekker.
 • U betaalt rente over het bedrag dat u nog moet aflossen. Hoe meer u aflost hoe lager het bedrag dat u moet betalen. Maar neemt u tussentijds geld op, dan wordt dat bedrag weer hoger.
 • De verleiding is groot om steeds weer geld op te nemen, denk eraan dat hoe langer u aan een doorlopend krediet vastzit hoe meer geld u uiteindelijk kwijt bent aan rente.

  

Lening oversluiten

Een lening oversluiten houdt in dat u de lopende lening laat afbetalen door een andere kredietverstrekker en bij die leningverstrekker een nieuwe lening afsluit. Mocht u een doorlopend krediet hebben en de rente wordt verhoogd, dan kunt u de lening laten oversluiten naar een kredietverstrekker met een lagere rente. Een doorlopend krediet mag u ten alle tijden boetevrij aflossen. Let er wel op dat u bij de nieuwe kredietverstrekker niet een tijdelijke actierente afsluit. In dat geval bent u uiteindelijk, na de actie, toch meer rente kwijt.
Een doorlopend krediet wordt niet automatisch beëindigd, dit moet u zelf doen. Let er ook op dat de BKR-registratie bij de oude lening wordt verwijderd.

 


Meer informatie? Bekijk onze andere pagina’s.


 

 

Laatst bijgewerkt op 18 juni 2019

Michael
Laatste berichten van Michael (alles zien)