Alles over de Creditcard


Alles over de Creditcard. De toenemende populariteit van de creditcard heeft er in Nederland voor gezorgd dat er niet alleen een groot aanbod, maar ook een stevige concurrentie is ontstaan. In eerste instantie zorgt het omvangrijke aanbod er voor dat het lastig wordt om door de bomen het bos te blijven zien. Toch gaat er ook een zeer interessant voordeel in schuil. Hoe meer concurrentie er is, des te interessanter de voordelen voor de consument namelijk worden. Dat is voor wat het aanvragen van een creditcard betreft dan ook niet anders. Op deze pagina bieden wij u alle informatie over de creditcard en een vergelijking zodat u die ene kan uitkiezen die al uw eisen probleemloos zal weten in te lossen.

  

Gedurende lange tijd was het voor mensen die een creditcard wilden aanvragen een beetje gissen naar welke nu voor hun echt het interessantst was. Het risico bestond hierdoor dat niet het volledige potentieel van een creditcard werd benut. De mogelijkheid om tegenwoordig zeer eenvoudig en snel een objectieve vergelijking uit te voeren zorgt er voor dat dit definitief tot het verleden behoort. Door op deze pagina de verschillende creditcards te vergelijken wordt er voor gezorgd dat u altijd met zekerheid kiest voor die ene creditcard die het best bij u past.

 


Creditcard aanbiedingen


 

  

Verschillende soorten creditcards brengen uiteenlopende voordelen met zich mee. De keuze van een creditcard is dan ook veel persoonlijker dan u op het eerste zicht zou denken. Om er zeker van te zijn dat u uiteindelijk kiest voor de voor u beste creditcard hebben we de verschillende soorten even uitgebreid voor u op een rijtje gezet.

 


 

Creditcard met belonings- / of spaarprogramma

Verschillende creditcards die op de Nederlandse markt zijn terug te vinden beschikken over een eigen belonings- / of spaarprogramma. In de praktijk betekent dit dat elke euro die u er mee betaalt u punten oplevert. Met deze punten kan u mooie prijzen winnen of kan u een korting krijgen in uw favoriete winkels. Dit klinkt allemaal erg interessant, maar de kosten van dergelijke creditcards liggen vaak hoger in vergelijking met standaard exemplaren. Wilt u er dus zeker van zijn dat u niet nodeloos teveel betaalt voor uw creditcard? Wees er dan zeker van om de verschillende creditcards met een spaarprogramma te vergelijken op onze vergelijkingspagina! Weeg bovendien ook altijd af of het voordeel dat u kan behalen wel degelijk binnen handbereik ligt. Indien u slechts een paar honderd euro per jaar met uw creditcard zal betalen is deze kans bijvoorbeeld erg klein.

 


 

Frequent Flyer creditcards

Over de oceaan zijn ze reeds ettelijke jaren ongelofelijk populair, maar ook in Nederland hebben meerdere creditcards een koppeling met een frequent flyer programma. De American Express Flying Blue is hier één van. Deze instap creditcard ontstond door een samenwerking tussen American Express en KLM en maakt het mogelijk om in een razend tempo zogenaamde award miles te verzamelen. Het is onnodig om te zeggen dat een creditcard als deze erg interessant kan zijn voor mensen die vaak vliegen. Wilt u er zeker van zijn dat u voor een dergelijke creditcard kan rekenen op de meest interessante voordelen? Wees er dan zeker van om eerst even onze vergelijker te doorlopen!

  

Gratis Creditcard zonder jaarlijkse bijdrage?

De jaarlijkse kostprijs van een creditcard kan een doorn in het oog zijn van heel veel potentiële creditcardgebruikers. Dit hoeft echter niet noodzakelijkerwijs een probleem te zijn. Wist u namelijk dat er ook creditcards bestaan die geen gebruik maken van zo’n bijdrage? Hierdoor kan u in de praktijk tot zomaar enkele honderden euro’s aan kosten uitsparen. Let wel, verschillende creditcards zijn alleen het eerste jaar gratis. Goed de voorwaarden nalezen en even in onze vergelijker duiken kan u heel wat onaangename verrassingen besparen.

 


 

Lage rente creditcards

De kostprijs van een creditcard bestaat uit twee verschillende onderdelen. In eerste instantie is er de jaarlijkse abonnementskost, maar wat ook te denken van de rente die kan worden aangerekend? Als houder van een creditcard hebt u in bepaalde gevallen de mogelijkheid om de verschuldigde rekening niet in één keer, maar wel gespreid over een bepaalde periode terug te betalen aan de bank. Dit is een optie en kan interessant zijn wanneer u tijdelijk niet over voldoende financiële mogelijkheden beschikt, maar er is ook een kostprijs aan verbonden. Deze prijs wordt in rekening gebracht onder de vorm van een bepaalde rente. Deze rente ligt gezien het karakter van de creditcard vrij hoog, maar er zijn ook creditcards die u op dit vlak een financieel voordeel aanbieden. Wanneer u van plan bent om regelmatig de rekening van uw creditcard niet in één keer, maar wel in stukken terug te betalen is kiezen voor een creditcard met een beperkte rente altijd het interessantst. Vergelijk ze op onze vergelijkingspagina!

 


 

Creditcard voor jongeren en studenten

De standaard eisen die worden verbonden aan een creditcard kunnen zeer aanzienlijk zijn. Vooral de eisen op vlak van inkomsten zorgen er voor dat ze voor jongeren geen haalbare kaart zijn. Daarnaast kunnen het merendeel van de grote, bekende creditcards sowieso pas worden afgesloten van zodra de leeftijd van 18 jaar is bereikt. Er bestaat echter wel degelijk een alternatief voor jongeren en studenten. Door te kiezen voor een jongeren creditcard wordt u geconfronteerd met beperktere eisen op vlak van inkomen, maar daar staat tegenover dat ook de limieten een stuk strikter zijn. Toch kan een dergelijke creditcard er voor zorgen dat het studentenleven voor uw zoon of dochter een behoorlijk stuk betaalbaarder wordt. Bezoek onze creditcard aanvragen pagina voor een overzicht van de beste jongeren en studentencreditcards.

 


 

Alle minilening aanbieder op een rij!

Minilening aanbiedersMinilening AanvragenMinimaal bedragMaximaal bedragLooptijd
Saldodipje Naar Saldodipje.nl€100 euro€2500 euro15 dagen tot 4 maanden
Kredietspotter Naar Kredietspotter.nl€1500 euro€50.000 euroVast & Variabel
Santander Naar Santander.nl€1500 euro€50.000 euroVast & Variabel
Kredietconcurrent Kredietconcurrent.nl
€7500 euro€100.000 euroVast & Variabel
Lening.com Naar Lening.com€2500 euro€75.000 euroVast & Variabel
Leningen.nl Naar Leningen.nl€2500 euro€75.000 euroVast & Variabel

 


 

Zakelijke creditcards

De eisen voor particuliere en zakelijke gebruikers kunnen voor wat een creditcard betreft wel eens behoorlijk ver uit elkaar liggen. Omwille van deze reden werd er door de jaren heen door diverse maatschappijen voor gekozen om uit te pakken met verschillende zakelijke creditcards. Deze kaarten kunnen over bepaalde, specifieke spaarprogramma’s beschikken, maar maken het ook mogelijk om het financiële management op bedrijfsniveau te optimaliseren. De eigenschappen van zakelijke creditcards kunnen onderling evenwel zeer aanzienlijke verschillen vertonen. De verschillende business creditcards met elkaar vergelijken in onze vergelijker is dan ook een absolute must.

 


 

Gold en Platinum creditcards

Bent u iemand die maandelijks heel wat betaalt met een creditcard? In dat geval kan de standaard limiet waarover u beschikt zomaar onvoldoende zijn. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, want er bestaan ook zogenaamde Gold en Platinum creditcards. Deze kaarten hanteren aanzienlijk hogere limieten, maar ook de eisen en kosten zijn vaak een behoorlijk stuk groter. De meeste Gold en Platinum creditcards spelen dan weer wel optimaal in op de doelgroep die ze afsluit. Zo ontvangt u meer punten voor het beloningsprogramma (indien van toepassing) en krijgt u vaak de beschikking over één of meerdere verzekeringen. Wilt u een Gold of Platinum creditcard aanvragen, maar wilt u wel kunnen rekenen op de meest interessante voorwaarden? Vergelijk dan de verschillende mogelijkheden op onze creditcard vergelijken pagina!

 


 

Prepaid creditcard

Lang niet iedereen kiest er voor om een creditcard aan te vragen omdat men niet meteen, maar pas aan het eind van de maand het betaalde bedrag van de bankrekening wil zien verdwijnen. Er zijn ook mensen die een creditcard willen aanvragen omdat het een eenvoudig betaalmiddel is in het buitenland. Met de betere creditcards kan u dan ook werkelijk haast overal betalen. Dit geldt trouwens ook voor wanneer u een aankoop via het internet wenst te doen. Wilt u kunnen genieten van dit betaalcomfort, maar vindt u financiële zekerheid erg belangrijk? Kies dan voor een prepaid creditcard. Betalingen met een dergelijke kaart kunnen immers slechts gebeuren voor het bedrag dat daadwerkelijk als saldo beschikbaar is. Let op, ook de voorwaarden en kosten van een prepaid creditcard kunnen verschillen. Ontdek ze in onze vergelijker!

 


 

De kosten van een creditcard

Wie een creditcard gaat aanvragen denkt nog steeds vaak dat er voor het houden van een dergelijke kaart uitsluitend een jaarlijkse kostprijs moet worden betaald. De exacte kosten die er aan de gebruiker van een creditcard worden aangerekend zijn evenwel afhankelijk van meerdere factoren. Waarvoor gebruikt u de creditcard bijvoorbeeld? Gebruikt u ze uitsluitend om een rekening mee te betalen op restaurant of in een hotel of om aankopen te doen via het internet? Of ziet u een creditcard ook als een mogelijkheid om snel wat extra cash in uw handen te hebben? Uw keuzes op dit vlak zijn mee bepalend voor de kosten die er aan u kunnen worden aangerekend. De abonnementskost is dus zeker niet de enige prijs die aan het beschikken over een creditcard is verbonden.

 


 

Vooraleer een creditcard aan te vragen moet u altijd bewust zijn van niet alleen de verschillende kosten die aangerekend kunnen worden, maar ook de hoogte daarvan. Deze kunnen afhankelijk van de creditcard waarvoor u kiest immers aanzienlijke verschillen vertonen. Buiten de abonnementskost die u één keer per jaar (of soms per maand) moet betalen zijn er nog andere kosten waar u bij stil zal willen blijven staan. De eerste kost is deze die wordt aangerekend als intrest. Betaalt u de afrekening van uw creditcard niet in één keer aan het einde van de maand? Dan kan de bank u opzadelen met een bepaalde intrest. In vergelijking met een klassieke lening ligt deze vaak een stuk hoger. Een intrest of rente van tussen de 15 en 20 procent is bij een creditcard dan ook geen uitzondering.

 


 

Bovendien maken veel mensen gebruik van een creditcard om op financieel minder gunstige momenten een beetje extra cash geld in hun handen te hebben. Dit is natuurlijk erg interessant, maar ook dergelijke geldafhalingen worden aanzien als een kortlopende lening. Het gevolg is dan uiteraard ook dat er hier kosten op moeten worden betaald. U kan er op rekenen dat de gemiddelde kostprijs voor een geldafhaling met een creditcard ergens is gelegen rond de 5 procent. Let op, de tarieven die worden gehanteerd kunnen afhankelijk zijn van de achterliggende maatschappij evenals het type creditcard.

 


 

Hou er tot slot ook rekening mee dat bepaalde partijen waarbij u betaalt met creditcard een meerprijs kunnen aanrekenen. Deze ligt meestal zo rond de 4 à 5 procent. Een dergelijke kost wordt vaak aangerekend wanneer het bedrag dat moet worden betaald vrij beperkt is. De winkelier wordt dan immers geconfronteerd met vrij aanzienlijke kosten ten opzichte van het verkoopbedrag en dat wil hij graag compenseren. Op dit vlak kan het gebruik van een creditcard dus ook iets duurder zijn ten opzichte van een gewone bankkaart.

 


 

Hoe creditcards vergelijken?

Inmiddels hebt u reeds een goed beeld gekregen van de verschillende soorten creditcards die er op de markt zijn terug te vinden. Voor veel mensen is het echter niet meteen duidelijk waar ze nu allemaal rekening mee moeten houden tijdens hun zoektocht naar de ideale creditcard. Om u hierbij te helpen hebben we alle belangrijke aandachtspunten even op een rijtje gezet.

 


 

Overname van openstaande schulden op een nieuwe kaart

De eisen van mensen veranderen continue. Dit geldt ook voor wat het gebruik van een creditcard betreft. Het is dan ook helemaal niet ondenkbaar dat u op een zeker ogenblik gebruik wil gaan maken van een nieuwe kaart. Wat gebeurt er echter wanneer er op de oude creditcard nog openstaande schulden staan? In deze situatie kan u twee dingen doen. U kan er voor kiezen om deze schulden eerst af te lossen of u kan ze overzetten op uw nieuwe kaart. De eerste keuze is doorgaans gratis, maar dat geldt niet voor het overnemen van de schulden. Afhankelijk van het type creditcard kan hiervoor een prijs worden aangerekend van gemiddeld 2 à 3 procent op het openstaande saldo dat zich op de oude kaart bevindt.

 


 

Welkomstaanbiedingen

Zoals reeds aangegeven eerder op deze pagina is de concurrentie binnen de creditcardmarkt door de jaren heen aanzienlijk toegenomen. Dit heeft er voor gezorgd dat maatschappijen haast verplicht zijn om uit te pakken met één of meerdere specifieke welkomstvoordelen. Alleen op deze manier kunnen ze immers twijfelende potentiële klanten overhalen om voor hen en niet voor één van de vele concurrenten te kiezen. Deze welkomstaanbiedingen kunnen behoorlijk interessant zijn. Ze gaan dan ook van één jaar gratis gebruik van de creditcard tot een bepaalde hoeveelheid bonuspunten. Goed de verschillende, actuele welkomstaanbiedingen vergelijken kan u aldus een interessant voordeel opleveren, maar sta zeker ook stil bij de mogelijke kosten waar u na afloop van deze termijn mee kan worden geconfronteerd. Indien deze structureel hoger liggen dan bij de concurrenten weegt dit vaak niet op tegen het welkomstvoordeel.

 


 

Eventuele aangeboden extra’s

Creditcards bieden hun gebruikers niet zelden tal van extra’s waarmee er een financieel voordeel kan worden behaald. Zo zijn de aankopen die gebeuren door middel van een creditcard vaak verzekerd, kan er een extra garantie worden toegekend en ga zo maar door. Al deze verschillende extra’s beschikken uiteraard over een interessant potentieel, maar het moet gezegd dat ze lang niet allemaal door alle gebruikers worden benut. Laat u dus niet overdonderen door deze voordelen en probeer vooral voor jezelf uit te maken welke u echt gaat gebruiken en welke niet. Door op dit vlak te kiezen voor de juiste creditcard kan u op jaarbasis zomaar even ettelijke honderden euro’s aan extra kosten besparen.

 


 

Spaarprogramma’s

In lijn met bovenstaande liggen de spaarprogramma’s waar heel wat creditcards gebruik van maken. Deze spaarprogramma’s zijn vaak zeer specifiek. Dit betekent dat je, om er gebruik van te kunnen maken dient te winkelen bij een bepaalde keten of uw vliegtickets moet boeken bij één specifieke luchtvaartmaatschappij. Veel mensen houden er echter van om hun aankopen telkens op dezelfde plaats te doen waardoor dit eigenlijk geen probleem hoeft te vormen. In ieder geval, door te kiezen voor het spaarprogramma dat het best aansluit op uw verwachtingen is het altijd mogelijk om van een zeer interessant, extra voordeel te kunnen genieten.

 


 

Extra kosten voor betaling in buitenlandse munten

Eerder in dit overzicht hebben we u reeds een vrij compleet beeld gegeven van de gemiddelde kosten waar u bij het gebruik van een creditcard rekening mee dient te houden. Alle kosten die we tot dusver hebben vermeld zijn echter gebaseerd op het gebruik van uw creditcard binnen dezelfde munteenheid. Wat gebeurt er echter wanneer u met een Nederlandse creditcard een betaling wil doen in bijvoorbeeld Amerikaanse dollars of Engelse ponden? In dat geval bestaat de kans dat uw rekening zal moeten houden met een zogenaamde ‘international transaction fee’. Bent u van plan om op regelmatige basis aankopen te doen bij webshops met een andere munteenheid? Bekijk dan welke creditcards hiervoor de laagste kosten hanteren. De gemiddelde international transaction fee is gelegen rond de 3 procent van het bedrag dat wordt betaald.
 


 

De jaarlijkse bijdrage van de creditcard

De eerste kostprijs waar je rekening mee dient te houden en die eigenlijk vrij voor de hand liggend is, is de jaarlijkse bijdrage die in rekening wordt gebracht. Het betreft hier de kostprijs die je als gebruiker dient te betalen om gewoon de creditcard daadwerkelijk te kunnen gebruiken. Hoeveel deze kostprijs precies bedraagt is sterk afhankelijk van het type kaart waarover je beschikt. Dit zorgt er voor dat de jaarlijkse kostprijs kan variëren van 0 tot wel 250 euro. De jaarlijkse bijdrage van de creditcard kan worden ingeperkt door in eerste instantie een goede, objectieve vergelijking uit te voeren. Vaak kiezen mensen namelijk voor een creditcard welke veel duurder is dan degene die ze eigenlijk nodig hebben en dat is natuurlijk een beetje zonde van het geld.
 


 

Wisselkosten in het buitenland

Op het ogenblik dat je er voor kiest om in het buitenland geld af te halen met je creditcard moet je niet alleen rekening houden met de standaard kosten die hierop worden aangerekend (verder op deze pagina meer hierover), maar ook met de eventuele wisselkoers. Deze laatste kan er voor zorgen dat je met een extra kostprijs wordt geconfronteerd die het afhalen van geld met je creditcard in het buitenland eigenlijk niet bepaald interessant maakt. Bovendien, kies je er voor om met je creditcard een betaling uit te voeren in een andere munteenheid buiten Europa? Ook dan kunnen daarvoor nog extra kosten in rekening worden gebracht. Zolang er in euro wordt betaald is dit doorgaans niet het geval tenzij de voorwaarden van je creditcard iets anders aangeven uiteraard.

 


 

Kosten voor geldafhalingen met een creditcard

Wanneer je geld gaat afhalen met je gewone bankkaart zal je kunnen vaststellen dat hier doorgaans geen kosten voor in rekening worden gebracht. Dat geldt niet voor wanneer je een geldafhaling doet met je creditcard. Hiervoor wordt doorgaans een vast minimumbedrag aangerekend van 5 euro met daar bovenop ook nog eens een bepaald percentage aan extra kosten. Doorgaans kan dit extra percentage tussen de 1 & 2,5 procent zijn gelegen. Bovendien moet je uiteraard rekening houden met de limieten die zijn verbonden aan de creditcard in kwestie. Wees er daarenboven zeker van dat je afgehaalde bedragen met je creditcard tijdig terug kan storten naar je bankrekening. Indien dat niet lukt kan de bank je namelijk nog eens extra kosten aanrekenen. In ieder geval zorgen de kosten die worden aangerekend op geldafhalingen met een creditcard er voor dat dit eigenlijk niet wordt aangeraden. Probeer dit dan ook alleen te beperken tot absolute noodgevallen.

 


 

Geld afhalen aan het loket met je creditcard

Wil je een creditcard aanvragen om te kunnen pinnen? Net zoals het mogelijk is om geld te pinnen met je creditcard kan je er ook altijd voor kiezen om geld af te halen aan het loket van een bank. Dit laatste kan in principe gebeuren tegen min of meer dezelfde voorwaarden als voor wat het pinnen aan de muur betreft. Je moet er wel rekening mee houden dat er voor dergelijke geldafhalingen een tarief geldt van gemiddeld 3 procent. Ook geld afhalen met je creditcard aan het loket is daardoor niet aan te raden en zou uitsluitend moeten voorbehouden worden voor situaties waarin er geen andere oplossing voor handen is.

 


 

Kosten voor gespreide terugbetaling met creditcard

Verschillende bekende en populaire creditcards bieden hun gebruikers de mogelijkheid aan om het bedrag dat ze hebben ‘geleend’ met hun creditcard gespreid terug te betalen. Dit is voor veel mensen weliswaar interessant, maar er moet rekening mee worden gehouden dat een gespreide terugbetaling ook behoorlijk duur is of kan zijn. Schrik bijvoorbeeld niet wanneer het jaarlijkse kostenpercentage is gelegen tussen de 10 en zelfs 15 procent. Het gemiddelde percentage bedraagt 12 procent. Heb je tijdelijk te maken met een financieel minder gunstige situatie en ben je daarom op zoek naar een mogelijkheid om jezelf gedurende een bepaalde periode wat meer financiële ademruimte te geven? In dat geval is het mogelijks interessanter om te kijken in de richting van bijvoorbeeld een persoonlijke lening.

 


 

Eventuele extra kosten van de handelaar

Tot slot is er nog een extra niet onbelangrijke kost waar er doorgaans rekening mee dient te worden gehouden. Het is namelijk zo dat heel wat handelaars er voor kiezen om bij betalingen met creditcard een meerprijs in rekening te brengen. Hou er rekening mee dat dit niet alleen het geval kan zijn in plaatselijke winkels, maar ook wanneer je bijvoorbeeld via het internet een vliegticket boekt. Goed de voorwaarden lezen is dan ook een vereiste voor een klein bedrag lenen. vooraleer met behulp van je creditcard een bepaalde betaling uit te voeren.

 


 

Creditcards vergelijken is een must

Het gebeurt nog steeds erg vaak dat mensen er voor kiezen om zomaar de eerste, de beste creditcard aan te vragen. Dit is omwille van verschillende redenen absoluut niet interessant. Niet alleen is de kans in dit geval immers zeer reëel dat u veel te hoge kosten moet betalen, daarnaast zal u ook slechts een fractie van de extra voordelen gaan gebruiken. Wilt u het maximale potentieel uit uw creditcard halen? Dan is vergelijken zeker en vast de boodschap!

 


Meer informatie? Bekijk onze andere pagina’s.


 

 

Laatst bijgewerkt op 1 juli 2020

Robin
Laatste berichten van Robin (alles zien)