De werkelijke (verborgen) kosten van een creditcard


Opzoek naar de kosten van een creditcard? We kunnen vaststellen dat de creditcard populairder is dan ooit. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat ze door de jaren heen aanzienlijk veiliger is geworden. Bovendien lijkt het er naar uit te zien dat Europeanen net zoals onze Amerikaanse vrienden steeds meer het gebruik van een creditcard gaan waarderen en omarmen. Toch moet het gezegd dat gebruikmaken van een creditcard niet alleen maar voordelen met zich meebrengt. Er zijn namelijk ook een aantal kosten aan verbonden waarvan enkele zomaar in eerste instantie aan het zicht onttrokken kunnen worden. Wil jij een duidelijk beeld hebben van alle werkelijke kosten die gepaard (kunnen) gaan met een creditcard? In dat geval is het beslist de moeite waard om even het overzicht op deze pagina te raadplegen!
  

De jaarlijkse bijdrage van de creditcard

De eerste kostprijs waar je rekening mee dient te houden en die eigenlijk vrij voor de hand liggend is, is de jaarlijkse bijdrage die in rekening wordt gebracht. Het betreft hier de kostprijs die je als gebruiker dient te betalen om gewoon de creditcard daadwerkelijk te kunnen gebruiken. Hoeveel deze kostprijs precies bedraagt is sterk afhankelijk van het type kaart waarover je beschikt. Dit zorgt er voor dat de jaarlijkse kostprijs kan variëren van 0 tot wel 250 euro. De jaarlijkse bijdrage van de creditcard kan worden ingeperkt door in eerste instantie een goede, objectieve vergelijking uit te voeren. Vaak kiezen mensen namelijk voor een creditcard welke veel duurder is dan degene die ze eigenlijk nodig hebben en dat is natuurlijk een beetje zonde van het geld.
 


Alle Kredietkaart Aanbieders


 

 


 

Wisselkosten in het buitenland

Op het ogenblik dat je er voor kiest om in het buitenland geld af te halen met je creditcard moet je niet alleen rekening houden met de standaard kosten die hierop worden aangerekend (verder op deze pagina meer hierover), maar ook met de eventuele wisselkoers. Deze laatste kan er voor zorgen dat je met een extra kostprijs wordt geconfronteerd die het afhalen van geld met je creditcard in het buitenland eigenlijk niet bepaald interessant maakt. Bovendien, kies je er voor om met je creditcard een betaling uit te voeren in een andere munteenheid buiten Europa? Ook dan kunnen daarvoor nog extra kosten in rekening worden gebracht. Zolang er in euro wordt betaald is dit doorgaans niet het geval tenzij de voorwaarden van je creditcard iets anders aangeven uiteraard.

 


 

Kosten voor geldafhalingen met een creditcard

Wanneer je geld gaat afhalen met je gewone bankkaart zal je kunnen vaststellen dat hier doorgaans geen kosten voor in rekening worden gebracht. Dat geldt niet voor wanneer je een geldafhaling doet met je creditcard. Hiervoor wordt doorgaans een vast minimumbedrag aangerekend van 5 euro met daar bovenop ook nog eens een bepaald percentage aan extra kosten. Doorgaans kan dit extra percentage tussen de 1 & 2,5 procent zijn gelegen. Bovendien moet je uiteraard rekening houden met de limieten die zijn verbonden aan de creditcard in kwestie. Wees er daarenboven zeker van dat je afgehaalde bedragen met je creditcard tijdig terug kan storten naar je bankrekening. Indien dat niet lukt kan de bank je namelijk nog eens extra kosten aanrekenen. In ieder geval zorgen de kosten die worden aangerekend op geldafhalingen met een creditcard er voor dat dit eigenlijk niet wordt aangeraden. Probeer dit dan ook alleen te beperken tot absolute noodgevallen.

  

Geld afhalen aan het loket met je creditcard

Wil je een creditcard aanvragen om te kunnen pinnen? Net zoals het mogelijk is om geld te pinnen met je creditcard kan je er ook altijd voor kiezen om geld af te halen aan het loket van een bank. Dit laatste kan in principe gebeuren tegen min of meer dezelfde voorwaarden als voor wat het pinnen aan de muur betreft. Je moet er wel rekening mee houden dat er voor dergelijke geldafhalingen een tarief geldt van gemiddeld 3 procent. Ook geld afhalen met je creditcard aan het loket is daardoor niet aan te raden en zou uitsluitend moeten voorbehouden worden voor situaties waarin er geen andere oplossing voor handen is.

 


Alle minilening aanbieder op een rij!

Minilening aanbiedersMinilening AanvragenMinimaal bedragMaximaal bedragLooptijd
Ferratum Naar Ferratum.nl€100 euro€1500 euro15 tot 62 dagen
Saldodipje Naar Saldodipje.nl€100 euro€1500 euro15 tot 62 dagen

 

Kosten voor gespreide terugbetaling met creditcard

Verschillende bekende en populaire creditcards bieden hun gebruikers de mogelijkheid aan om het bedrag dat ze hebben ‘geleend’ met hun creditcard gespreid terug te betalen. Dit is voor veel mensen weliswaar interessant, maar er moet rekening mee worden gehouden dat een gespreide terugbetaling ook behoorlijk duur is of kan zijn. Schrik bijvoorbeeld niet wanneer het jaarlijkse kostenpercentage is gelegen tussen de 10 en zelfs 15 procent. Het gemiddelde percentage bedraagt 12 procent. Heb je tijdelijk te maken met een financieel minder gunstige situatie en ben je daarom op zoek naar een mogelijkheid om jezelf gedurende een bepaalde periode wat meer financiële ademruimte te geven? In dat geval is het mogelijks interessanter om te kijken in de richting van bijvoorbeeld een persoonlijke lening.

  

Eventuele extra kosten van de handelaar

Tot slot is er nog een extra niet onbelangrijke kost waar er doorgaans rekening mee dient te worden gehouden. Het is namelijk zo dat heel wat handelaars er voor kiezen om bij betalingen met creditcard een meerprijs in rekening te brengen. Hou er rekening mee dat dit niet alleen het geval kan zijn in plaatselijke winkels, maar ook wanneer je bijvoorbeeld via het internet een vliegticket boekt. Goed de voorwaarden lezen is dan ook een vereiste voor een klein bedrag lenen. vooraleer met behulp van je creditcard een bepaalde betaling uit te voeren.

 


Meer informatie? Bekijk onze andere pagina’s.


 

 

Robin

Latest posts by Robin (see all)